Sivut

perjantai 20. maaliskuuta 2015

"Pika"kuulumisia ja Roadtrip Wartburgiin

Kääks.

Tässä mietin, miksi minun on aina niin vaikea saada suhteellisen säännöllisesti kirjoitettua blogiin? Ja sitten vastaus iski - haluan saada aina kirjoitettua vähän pidemmän kirjoituksen punaisella langalla! Vaan kovin monesti tässä en ole onnistunut. Mutta sen ei pitäisi haitata ja estää kirjoittamasta lisää. Silti se haittaa. Höh. Jospa nyt kuitenkin pikaisesti kelaan kuulumiset, ennenkuin tulee taas pieni bloggaustauko, sillä Herra Hoo teki paluun Jenaan! JEE<3

***

Viime viikolla ei töissä tapahtunut kummia (eikä kyllä tälläkään viikolla). Kävin taas zumbassa ja sählyssä ja koska olin pitänyt viikon taukoa, niin lihakset olivat taas ihan jumissa. Viikonloppu olikin sitten kahta hauskempi! Perjantaina töiden jälkeen käytiin kahden työkaverin kanssa ensin tohtoriopiskelijoiden perjantaioluella (heillä on sellainen tapa verkostoitua) ja sitten menimme katsomaan live-korista! 

Science City Jena vastaan Nürnberg. Taisi olla minun ensimmäinen korkeamman tason live-korisottelu ja varsin mainio peli olikin! Alkuun Jena otti neniinsä ja oli ensimmäisen neljänneksen jälkeen ainakin 15 pistettä tappiolla. Kuitenkin viimeisessä neljänneksessä joukkueet olivat tasoissa, mutta viimeisten 6 minuutin aikana Nürnberg otti 7 pisteen eron Jenaan ja vei homman kotiin. Paras pelaaja löytikin Nürnbergin joukkueesta - numero 20 Young. Hän taisi tehdä about 30 pinnaa joukkueen 82(?) pisteesta. Avainpelaaja siis. Mutta Jenalla oli hyvä maskotti Freddy, jonka kanssa minun oli ihan pakko päästä samaan kuvaan! Tosin Freddy oli vähän hitaammanpuoleinen kettu, eikä osannut puhua minulle saksaa enää sen jälkeen, kun kerroin (saksaksi) tulevani Suomesta.

Cheerleadereitä!

Freddy ja mä, kaupungilla taas, illat himmaillaan.


Valkoiset on Jena ja mustat Nürnberg

Sunnuntaina olikin sitten työkavereiden kanssa Roadtrip autolla saksalaista Autobahnia pitkin Eisenachiin katsomaan Wartburgin linnaa, jonka jälkeen kävimme hieman kävelemässä Inselbergillä toisen kylän vieressä. Wartburg sijaitsee Eisenachissa, Thüringen Waldin (eli metän) läheisyydessä ja se on yksi UNESCON maailmanperintökohteista. Niitä kun täällä Saksassa ja Itävallassa riittää. Käytiin opastetulla kierroksella sisätiloissa ja opas selitti (saksaksi, mutta yllättäen siellä oli myös suomeksi lehtinen, josta seuraavat tiedot ovat peräisin), että linna on ottanut etelästä, mm. Italiasta vaikutteita, ja sieltä asti on raahattu raaka-aineitakin, kun aikoinaan hallitsijat halusivat näyttää varallisuuttaan. Tietenkin osa linnaa on aikojen saatossa tuhoutunut tulipaloissa jne, mutta ne osat ovat sitten myöhemmin jälleenrakennettu.

Wartburg on kristityille merkittävä paikka, sillä Martti Luther saksansi (kreikankielestä) Raamatun Uuden Testamentin siellä, tuoden uskonnon lähemmäs tavallista kansaa kansan omalle kiellelle. Martti Luther majaili Wartburgin suojapaikassaan piilonimen alla melkein vuoden, sillä naulattuaan 95 teesiään Wittenbergin kirkon oveen, julisti hallitsijat hänet pannaan,henkipatoksi (eli ottivat häneltä ihmisoikeudet pois).

Wartburgissa on myös aikoinaan 1200-luvun alussa asunut (myöhemmin pyhimykseksi julistettu) Elisabeth, joka haettiin nelivuotiaana Unkarista vaimoksi (tietenkin naitettiin virallisesti vasta 14-vuotiaana) ja joka kuitenkin oli aina lasten ja köyhien asialla. Elisabeth perusti Saksan kolme ensimmäistä sairaalaa, joista yksi on sijoitettu Eisenachiin.

Sisäpihaa

Likainen ikkuna

Huone, jossa Martti Luther saksansi raamatun Uuden Testamentin. Seinällä kuva Lutherista.

Lavaste tykki. Linna ei ole ollut sotatoimissa mukana. Hauskat kyyhkyt vieläkin asuttavat linnaa.

Maisemaa

Vedenkeruuallas

Wartburg

Wartburgin jälkeen mentiin pienelle kävelylle Grosser Inselbergille, joka sijaitsee Thüringenin metsässä. Noustiinkohan me vain 200 metriä rinnettä ylös, kun oli aikamoinen sumu, niin jätettiin se ihan huippu käymättä. Käytiin sellaisella maisemapaikalla, joka varmasti olisi kesällä näkemisen arvoinen, mutta tällä kertaa siellä näki ehkä sen 20 metriä eteensä. Noh, olin joka tapauksessa onnellinen, koska siellä oli vielä helmikuun jäljiltä LUNTA! JEE! Tosin lenkkarit eivät oikein pitäneet pehmeällä lumella [ilma +2 astetta, lumisotakeli! ;)], joten se rinnettä ylös kiipeäminen oli suhteellisen hankalaa.

Hiihtäjä!


Kalliolta näkymä alas.

Memmun toinen kerta, kun on näkee tänä talvena näin paljon lunta!

Terkuin Seikkailu-Meme
PS: Se opas vielä kertoi sellaisen hauskan yksityiskohdan, että Martti Luther kirjoitti myös 14 uskonnollista kirjaa Wartburgissa ja ne olivat niin suosittuja, että niiden sanotaan luoneen pohjan yhteiselle nykysaksankielelle! Kun tietenkin aiemmin oli kielelliset-alueelliset erot aika isoja Saksan maalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti